Siirry pääsisältöön

Harjoitteluviikko 7

Tällä viikolla olen pääsyt taas painohommiin ompeluiden lisäksi. Maanantaina aloitin päivän pellavan leikkuulla lampunvarjostimia varten, joihin oli tarkoitus painaa Turku-kuosia. Lisäksi leikkasin paria muuta kangasta myös lampunvarjostimia varten.
Myöhemmin aloitettiin Annan kanssa painamaan eri värisiä pellavapyyhkeitä ja painoväri riitti yhteensä 78 kappaleeseen. Painamisen aikana osa pyyhkeistä ehti kuivata ja ehdin aloittaa muutaman pyyhkeen ompelua, joista oli tullut asiakastilaus.

Valmiiksi leikatut pyyhepalat


Yksi pyyhe valmiina, aika monta jäljellä.


Oltiin edellisellä viikolla sovittu, että Tiistaina pidetään kokous uudesta tuotteesta, jota alan suunnittelemaan ja ompelemaan ainakin protovaiheeseen asti. Suunniteltiin alkuun Annan ja Rebekan kanssa vähän, että minkä tyylistä ja mitä tuotetta he haluaisivat. Päädyttiin pieneen olkalaukkuun ja suunnittelin 4 eri vaihtoehtoja. Aloitin työn miettimällä vähän mittoja ja tarvikkeita ja kun laskelmat oli tehty, aloitin proto-ompelut.

Kahden ensimmäisen protolaukun kanssa joutui säätämään aika paljon mittojen kanssa, koska olin edellisenä päivänä tehnyt pari mittavirhettä ja muutenkaan laukut eivät ihan vastanneet mielikuvaa, joka minulla niistä oli. Jatkoin Torstaina taas proto-ompeluita ja tein kaksi uutta laukkua vähän muutetuilla mitoilla. Testailin myös eri paksuista hihnaa ja vetoketjua laukkuihin ja miltä laukku näyttää vuorella ja ilman vuorta. Nyt oli pari hyvää vaihtoehtoa valmiina ja niistä piti saada mielipidettä Rebekalta ja Annalta, ennen kuin pystyin laukkujen ompelua jatkamaan.

Paksummalla hihnalla testattu.

Varteenotettava laukkuproto.
Kaikki protolaukut, joita kahteen alimpaan tuli mittavirheitä.
Perjantaina painettiin Annan kanssa mustalle markiisille valkoisella painovärillä Helmi-kuosia ja lähdin palojen kuivuttua kokeilemaan yhtä laukkumallia, josta Anna ja Rebekka olivat tykänneet. Helmi-kuosi sopi tosi hyvin laukuksi ja Anna ottikin sen viikonlopuksi testikäyttöön ja ensi viikolla keskustellaan sitten miten jatkossa käy, soveltuuko laukku käyttöön ja tarvitseeko vielä tehdä jotakin muutosta. Yritän tästä laukkuprojektista saada suoritettua vielä yhtä näyttöä.



Valmis protolaukku, joka lähti testaukseen.


Tällä viikolla laukkuprotojen lisäksi ompelin bambuharsoa jälleen, sain pellavapyyhkeistä olleen asiakastilauksen valmiiksi, Turku-kassien kahvojen ompelua ja tietysti valmiiden tuotteiden prässäystä ja laputusta.

Anna painoi Turku-kuosin lampunvarjostimiin sillä aikaa, kun ompelin protolaukkua Perjantaina. 

-Sari-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muotoilun vuosikymmenet 1970-luku 5/7

70-luku: kirkkaita ristiriitaisia värejä ja voimakkaita muotoja. Niistä oli 70-luku tehty. Kirkkaita värejä ja muotoja löytyi niin muodista, kuin kodin sisustuksestakin ja suomalaiset olivat rohkeita pukeutumaan ja sisustamaan 1970-luvulla. Pentik 1970-luvun yksi tunnetuimpia muotoilijoita oli Anu Pentik ja hänen alkuaijoilleen tyyppillistä designia olivat epämuodostuneet erilaiset keramiikkaesineet. Anu ja Topi Pentikäinen muuttivat 1969 Posiolle omakotitaloon, jonka kellariin rakennettiin savipaja ja uuni. Siellä syntyivät Anu Pentikäisen ensimmäiset menestystuotteet, kaamoskivet. Kaamoskivi kynttiläjalka Anu Pentikin kynttilänjalka Pentikin kasviaiheinen kynttilänjalka Aarikka Aarikka alkoi 70-luvulla panostaa sisustustuotteisiin, joille oli kaupungistumisen myötä kysyntää. Menestystuotteisiksi nousivat pellistä tehdyt värikkäät säilytyspurkit, lautaset ja tarjottimet. Valikoimaan kuului myös puusta valmistetut tarjoilutuotteet. Aarikka peltituotteet

Tekstiilimateriaalit ja vesijalanjälki

Päätin kirjoittaa koulutehtävän innoittamana kiinnostavia faktoja tekstiilimateriaaleista ja niiden vesijalanjäljistä. Sain koulutehtäväksi tehdä esitelmän viskoosista ja siihen tietoa etsiessä törmäsin tietoihin vesijalanjäljistä ja materiaalien valmistusprosesseista. Eipä ole tullut ennen edes ajatelleeksi kuinka paljon yhden vaatekappaleen valmistukseen käytetään vettä. Kirjoitan pintaraapaisun muutamasta eri materiaalista ja niiden valmistuksesta. Mitä on puuvilla ja mistä se tulee? Puuvilla on luonnonkuitu, jota viljellään Kiinassa, Yhdysvalloissa, Intiassa, Pakistanissa, Uzbekistanissa, Turkissa, Australiassa ja Egyptissä. Sana "luonnonkuitu" voi herättää mielikuvaa ekologisesta materiaalista, mutta todellisuus on aivan toista. Puuvilla kasvatetaan pelloilla ja sen valmistukseen käytetään paljon vettä ja kemikaaleja valmistuksen eri vaiheissa. Puuvillaa tuotetaan  2,4 MILJARDIA kiloa vuodessa.  Puuvillan tuottamiseen kuluu ihan älytön määrä vettä! Yhden pu

Muotoilun vuosikymmenet #1940-luku 2/7

Postaus on jatkoa koulutehtävään muotoilun vuosikymmenistä ja kirjoitan 1940-luvun kodista ja sisustuksesta. 1940-luvulla vallitsi asuntopula sotavuosien takia. Tuolloin asunnoista pyrittiin tekemään erittäin kompakteja niin että mahdollisimman  monta ihmistä mahtuisi asumaan mahdollisimman mukavasti pienessä asunnossa. Rintamamiestalot yleistyivät 1940-luvulla, koska ne pystyttiin rakentamaan itse melko edullisista raaka-aineista. Lautarakenne korvasi tuolloin perinteisen hirsirungon. Yleisin talomalli oli puolitoistakerroksinen harjakattoinen talo, jonka ullakkotilaan oli mahdollisuus rakentaa lisää asuintilaa. Tyyppitalot olivat talomalleja, joita varten oli olemassa valmiit piirrustukset. Nämä suunnitelmat olivat kaikkien rakentajien käytettävissä. Suunnitelmat sisälsivät yleensä yksinkertaisen työselityksen ja ainemenekkilaskelman piirrustusten lisäksi. Tyyppitalomalli kuvan lähde: Sisustus oli tuolloin käytännönläheistä ja melko yksinkertaista aiempiin vuosiin nähden.