Siirry pääsisältöön

Työssäoppiminen Kui design:lla

Pääsin työssäoppimaan Turkuun Kui designille, joka valmistaa ja myy Turku-aiheisia tuotteita, sekä lasten vaatteita. Tulen jossain vaiheessa kirjoittamaan yrityksestä ihan oman postauksensa, joten tässä en nyt vielä sen tarkemmin yrityksestä kerro.

KUI?

Tämä postaus kertoo, mitä ensimmäiseen viikkoon on sisältynyt. Työssäoppiminen alkoi Maanantaina Manillassa, jossa tällä hetkellä työskentelevät lähinnä Rebekka ja Anna (yrityksen omistajat). Yleisten asioiden jälkeen päästiinkin heti itse asiaan, eli tuotteiden valmistuksen pariin. Aloitettiin aamu helpolla eli pehmopupujen täytöllä. Siitä seuraavaksi päästiinkin kokeilemaan keittiöpyyhkeiden painamista, joka ylätyksekseni onnistuikin erittäin hyvin. Jokainen painamani pyyhe onnistui, jollei mukaan lasketa paria pyyhettä, joihin sain mustaa väriä käsistäni tahrittua. Pyyhkeitä painettiin melko isolla seulalla ja raakelin sijaan värin levittämiseen käytettiin ikkunalastaa. Luulin lastalla värin levittämistä vaikeaksi, mutta se osottautui ehkä hieman helpommaksi kuin raakkelilla levittäminen. Painaessa päivä menikin nopeasti.

Iso pinkka leikattuja pyyhepaloja valmiina painamiseen.

Painetut palat kuivumassa.

Tiistain ohjelmaan kuului heti aamusta tuoteiden kuvaus vanhassa viinatehtaassa Manillan vieressä. Kuvattiin lasten vaatteita, jonka jälkeen jäin auttamaan kuvaajaa tyynyjen kuvauksissa. Itse lähinnä seurasin kuvauksia ja toimin juoksupoikana hakemassa työhuoneelta puuttuvia tuotteita. Tuotekuvat tulevat nettikauppaa varten ja vielä studiossa otettiin muutama kuva.

Vanha viinatehdas, joka muuntautuu myös juhlatilaksi.

Pienet mallit vaatekuvauksissa vauhti päällä.
Kuvattavia tuotteita mm. Föri-reppu

Tyynyjen kuvaus.
Kuvausten jälkeen pääsinkin taas keittiöpyyhkeiden pariin tällä kertaa leikkaamaan ja ompelemaan. Pääsin ompelussa opettelemaan ihan uusia työtapoja. Esimerkiksi ratkojaan tai neuppineuloihin ei saanut koskea. 😅

Turku-pyyhe valmiina.

Tämän ensimmäisen viikon aikana pääsin myös tutustumaan Print Scorpioniin, joka sijaitsee Aitoossa, Tampereen lähellä. Printscorpion painaa silkkipainolla ja digipainolla kankaita ja valmistaa erilaisia tuotteita yrityksille. Pääsimme seuraamaan Kui design:in kankaiden leikkausta ja digipainoa paikanpäälle ja saimme esittelykierroksen painotalon tiloihin. Jännä oli nähdä  mitä kaikkia eri vaiheita valmistusprosessiin kuului.


Koneellinen kankaan leikkaus.

Tälpuol ja toispuol leikatut palat

Kankaan digipainatus Tälpuol ja toispuol.
Tähän ensimmäiseen viikkoon on siis jo sisältynyt melko paljon kaikkea. Pyyhkeiden ompelukin osoittautuu yllättävän vaikeaksi ja varsinkin suoraan ompelu! Pyyhkeiden ompelu on ollut hankalaa materiaalin takia ja koska päärme käännetään samalla kun tuotetta ommellaan, pitää olla todella varovainen ettei kangasta venytä samalla kun kääntää ja ompelee. Toivon, että se tästä lähtee sujumaan harjoittelun edetessä. Silmä ainakin on kehittynyt ja aika hyvin saan silmämääräisesti käännettyä saman verran joka reunasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muotoilun vuosikymmenet 1970-luku 5/7

70-luku: kirkkaita ristiriitaisia värejä ja voimakkaita muotoja. Niistä oli 70-luku tehty. Kirkkaita värejä ja muotoja löytyi niin muodista, kuin kodin sisustuksestakin ja suomalaiset olivat rohkeita pukeutumaan ja sisustamaan 1970-luvulla. Pentik 1970-luvun yksi tunnetuimpia muotoilijoita oli Anu Pentik ja hänen alkuaijoilleen tyyppillistä designia olivat epämuodostuneet erilaiset keramiikkaesineet. Anu ja Topi Pentikäinen muuttivat 1969 Posiolle omakotitaloon, jonka kellariin rakennettiin savipaja ja uuni. Siellä syntyivät Anu Pentikäisen ensimmäiset menestystuotteet, kaamoskivet. Kaamoskivi kynttiläjalka Anu Pentikin kynttilänjalka Pentikin kasviaiheinen kynttilänjalka Aarikka Aarikka alkoi 70-luvulla panostaa sisustustuotteisiin, joille oli kaupungistumisen myötä kysyntää. Menestystuotteisiksi nousivat pellistä tehdyt värikkäät säilytyspurkit, lautaset ja tarjottimet. Valikoimaan kuului myös puusta valmistetut tarjoilutuotteet. Aarikka peltituotteet

Tekstiilimateriaalit ja vesijalanjälki

Päätin kirjoittaa koulutehtävän innoittamana kiinnostavia faktoja tekstiilimateriaaleista ja niiden vesijalanjäljistä. Sain koulutehtäväksi tehdä esitelmän viskoosista ja siihen tietoa etsiessä törmäsin tietoihin vesijalanjäljistä ja materiaalien valmistusprosesseista. Eipä ole tullut ennen edes ajatelleeksi kuinka paljon yhden vaatekappaleen valmistukseen käytetään vettä. Kirjoitan pintaraapaisun muutamasta eri materiaalista ja niiden valmistuksesta. Mitä on puuvilla ja mistä se tulee? Puuvilla on luonnonkuitu, jota viljellään Kiinassa, Yhdysvalloissa, Intiassa, Pakistanissa, Uzbekistanissa, Turkissa, Australiassa ja Egyptissä. Sana "luonnonkuitu" voi herättää mielikuvaa ekologisesta materiaalista, mutta todellisuus on aivan toista. Puuvilla kasvatetaan pelloilla ja sen valmistukseen käytetään paljon vettä ja kemikaaleja valmistuksen eri vaiheissa. Puuvillaa tuotetaan  2,4 MILJARDIA kiloa vuodessa.  Puuvillan tuottamiseen kuluu ihan älytön määrä vettä! Yhden pu

Muotoilun vuosikymmenet #1940-luku 2/7

Postaus on jatkoa koulutehtävään muotoilun vuosikymmenistä ja kirjoitan 1940-luvun kodista ja sisustuksesta. 1940-luvulla vallitsi asuntopula sotavuosien takia. Tuolloin asunnoista pyrittiin tekemään erittäin kompakteja niin että mahdollisimman  monta ihmistä mahtuisi asumaan mahdollisimman mukavasti pienessä asunnossa. Rintamamiestalot yleistyivät 1940-luvulla, koska ne pystyttiin rakentamaan itse melko edullisista raaka-aineista. Lautarakenne korvasi tuolloin perinteisen hirsirungon. Yleisin talomalli oli puolitoistakerroksinen harjakattoinen talo, jonka ullakkotilaan oli mahdollisuus rakentaa lisää asuintilaa. Tyyppitalot olivat talomalleja, joita varten oli olemassa valmiit piirrustukset. Nämä suunnitelmat olivat kaikkien rakentajien käytettävissä. Suunnitelmat sisälsivät yleensä yksinkertaisen työselityksen ja ainemenekkilaskelman piirrustusten lisäksi. Tyyppitalomalli kuvan lähde: Sisustus oli tuolloin käytännönläheistä ja melko yksinkertaista aiempiin vuosiin nähden.