Siirry pääsisältöön

Habitare 2017

Olimme Perjantaina koulun kanssa käymässä Habitare-messuilla ja saimme tehtäväksi tehdä messuihin liittyvän blogipostauksen. Messuilla meillä oli neljä tuntia aikaa kierrellä ja kuvata itseään kiinnostavia juttuja ja kyllä siellä aika kovin sai mennä, että kaikkea kerkisi ihastella. Itsellä jäi kyllä pieni osa kiertämättä, koska ei vaan aika yksinkertaisesti riittänyt kaikkeen. Mukavampihan siellä olisi ollut kiertää ilman aikarajoitetta niin olisi ehtinyt rauhassa kaiken nähdä.

Monien osastojen tehosteseinän väriksi oli valittu musta, valkoinen tai harmaa, mutta joukosta löytyi myös vihreän eri värisävyissä olevia seiniä ja muutamia huonekaluja löytyi myös vihreän sävyisinä. Lisäksi sinisen eri sävyissä löytyi seiniä ja tuotteita. Alla kuva, jossa näkyvät omasta mielestäni messuilla eniten näkyvät värisävyt. Paljon oli myös maanläheisiä värejä ja ruskeita vaaleita sävyjä.


Gyllstad - tuotteissa vihreän ja sinisen eri sävyjä ja näkyy paljon kasviaiheisia printejä.

Sinisen eri sävyjä tuotteissa.


Messuilla ollessa huomasin, että tällä hetkellä hirveästi materiaalina käytetään puuta ja vaneria ilman, että niitä olisi maalattu millään värillä. Toki löytyi valkoiseksi ja mustaksi maalattuna myös, mutta pääasiassa tuotteet oli jätetty vaalean puun väriseksi. Kierrätysmateriaaleja ja luonnonmukaisia materiaaleja oli myös käytetty tuotteissa hyväksi. Huonekalut olivat hyvin yksinkertaisen ja modernin näköisiä.

Kuvassa monen eri suunnittelijan tuotteita. Itse pidin eniten kolmitasoisesta pöydästä.

Suunnittelija Laura Mäkinen



Pöytä, jossa sait tunnutella miltä eri luonnonmateriaalit tuntuvat.


Monissa pienemmissä tuotteissa printtien aiheina oli suomen luonto tai luonto ja eläimet ylipäätänsä. Itselläni osui silmiin Aapiste:en tuotteiden printit, joissa näkyi Suomen eläimiä ja luontoa. Tuotteet on myös valmistettu Suomessa. Melkein kaikki mustavalkoiset printtituotteet ottivat itsellä silmään ja niitä olisi tehnyt mieli kotiin ostaa.


Myös muilta osastoilta löytyi paljon kasviaiheisia tuotteita.

 

Alice in northernland
 

Lapuan Kankurit Oy - Makoto Kagoshima





Meillä oli tehtävänä myös käydä kuvaamassa sisustussuunnittelija Pella Hedeby:n Ikean tuotteilla stailaama tila. Kohteessä näkyy maanläheisiä vaaleita värisävyjä.


Mielelläni olisin messuille jäänyt pidemmäksikin aikaa ja olisin ehtinyt kiertää koko messuosaston. Nyt jäi hieman kiertämättä. Neljä tuntia meni todella nopeasti! Ehkä ensi kerralla sitten oikein ajan kanssa kiertämään.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muotoilun vuosikymmenet 1970-luku 5/7

70-luku: kirkkaita ristiriitaisia värejä ja voimakkaita muotoja. Niistä oli 70-luku tehty. Kirkkaita värejä ja muotoja löytyi niin muodista, kuin kodin sisustuksestakin ja suomalaiset olivat rohkeita pukeutumaan ja sisustamaan 1970-luvulla. Pentik 1970-luvun yksi tunnetuimpia muotoilijoita oli Anu Pentik ja hänen alkuaijoilleen tyyppillistä designia olivat epämuodostuneet erilaiset keramiikkaesineet. Anu ja Topi Pentikäinen muuttivat 1969 Posiolle omakotitaloon, jonka kellariin rakennettiin savipaja ja uuni. Siellä syntyivät Anu Pentikäisen ensimmäiset menestystuotteet, kaamoskivet. Kaamoskivi kynttiläjalka Anu Pentikin kynttilänjalka Pentikin kasviaiheinen kynttilänjalka Aarikka Aarikka alkoi 70-luvulla panostaa sisustustuotteisiin, joille oli kaupungistumisen myötä kysyntää. Menestystuotteisiksi nousivat pellistä tehdyt värikkäät säilytyspurkit, lautaset ja tarjottimet. Valikoimaan kuului myös puusta valmistetut tarjoilutuotteet. Aarikka peltituotteet

Tekstiilimateriaalit ja vesijalanjälki

Päätin kirjoittaa koulutehtävän innoittamana kiinnostavia faktoja tekstiilimateriaaleista ja niiden vesijalanjäljistä. Sain koulutehtäväksi tehdä esitelmän viskoosista ja siihen tietoa etsiessä törmäsin tietoihin vesijalanjäljistä ja materiaalien valmistusprosesseista. Eipä ole tullut ennen edes ajatelleeksi kuinka paljon yhden vaatekappaleen valmistukseen käytetään vettä. Kirjoitan pintaraapaisun muutamasta eri materiaalista ja niiden valmistuksesta. Mitä on puuvilla ja mistä se tulee? Puuvilla on luonnonkuitu, jota viljellään Kiinassa, Yhdysvalloissa, Intiassa, Pakistanissa, Uzbekistanissa, Turkissa, Australiassa ja Egyptissä. Sana "luonnonkuitu" voi herättää mielikuvaa ekologisesta materiaalista, mutta todellisuus on aivan toista. Puuvilla kasvatetaan pelloilla ja sen valmistukseen käytetään paljon vettä ja kemikaaleja valmistuksen eri vaiheissa. Puuvillaa tuotetaan  2,4 MILJARDIA kiloa vuodessa.  Puuvillan tuottamiseen kuluu ihan älytön määrä vettä! Yhden pu

Muotoilun vuosikymmenet #1940-luku 2/7

Postaus on jatkoa koulutehtävään muotoilun vuosikymmenistä ja kirjoitan 1940-luvun kodista ja sisustuksesta. 1940-luvulla vallitsi asuntopula sotavuosien takia. Tuolloin asunnoista pyrittiin tekemään erittäin kompakteja niin että mahdollisimman  monta ihmistä mahtuisi asumaan mahdollisimman mukavasti pienessä asunnossa. Rintamamiestalot yleistyivät 1940-luvulla, koska ne pystyttiin rakentamaan itse melko edullisista raaka-aineista. Lautarakenne korvasi tuolloin perinteisen hirsirungon. Yleisin talomalli oli puolitoistakerroksinen harjakattoinen talo, jonka ullakkotilaan oli mahdollisuus rakentaa lisää asuintilaa. Tyyppitalot olivat talomalleja, joita varten oli olemassa valmiit piirrustukset. Nämä suunnitelmat olivat kaikkien rakentajien käytettävissä. Suunnitelmat sisälsivät yleensä yksinkertaisen työselityksen ja ainemenekkilaskelman piirrustusten lisäksi. Tyyppitalomalli kuvan lähde: Sisustus oli tuolloin käytännönläheistä ja melko yksinkertaista aiempiin vuosiin nähden.