Siirry pääsisältöön

Opiskelun alku

Aloitin opinnot Maanantaina Salossa designtekstiilin parissa ja tämä kaikki on yhtä aikaa todella innoittavaa ja pelottavaa. Blogin perustin tänään koulussa ja tämän kirjoittaminen liittyy opiskelun etenemisen seuraamiseen. Tänne tulen lisäilemään kuvia töistäni ja joitakin ajatuksia etenevistä opinnoista. Blogia en ennen ole kirjoittanut, mutta ajattelin tänne hieman kirjoittaa koulun aloittamisesta ainakin niille, jotka samoista opinnoista ovat kiinnostuneet ja tietty jos joku muu on kiinnostunut seuraamaan opiskelujeni kulkua. Niin jos tänne sivuille siis joku joskus eksyy. Itse ainakin ennen kuin koko kouluun edes hain, yritin etsiä tietoa, että mitä siellä koulussa sitten tehdän, mutta huonolla menestyksellä. Tietenkään näin alussa en vielä tiedä mitä kaikkea tuleman pitää, mutta innolla odotan niitä asioita, mitä meille tässä vaiheessa on jo kerrottu.

Huomasin heti miten paljon koulun käyntiin  vaikuttaa, kun olet aidosti kiinnostunut asiasta jota opiskelet. Meillä on mahdollisuus tehdä koululla töitä illallakin ja heti ensimmäisenä päivänä mietin, että aivan varmasti tulen hommia tekemään koulussa iltaan asti. Harvemmin sitä tulee mielellään kouluun opiskelemaan, ainakaan itselläni ei aiemmin tällaista oloa ole ollut. Itselläni siis kaksi aiempaa tutkintoa jo takana.
Meillä on tosi rento ja avoin ilmapiiri luokassa ja oikeastaan koko koulussa. Kaikkea ei ole pakko opetella, vaan tietyissä asioissa voit valita itseäsi kiinnostavia asioita. Asioita ei tarvitse tehdä jonkin tietyn muotin mukaan, vaan saat valita itse miten hommasi teet. Koulua on käyty nyt 5 päivää ja näiden päivien aikana on tullut aikamoinen tunnemyrsky. Välillä mietin, että mitä jos en osaakkaan mitään. Sitten pitää itselle taas muistuttaa, että tietenkään tässä vaiheessa ei vielä kaikkea voi ostata. Tuntuu että muutenkin on käynyt niin ylikierroksilla tämän viikon, että pää on lyönyt vaan tyhjää. Nämä ensimmäiset päivät meillä on ollut tutustumista, orientaatiota ja muutaman päivän olemme tutustuneet photoshopin käyttöön ja piirtäneet. Tästä se siten lähtee etenemään.


Koulussa piirtelyä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muotoilun vuosikymmenet 1970-luku 5/7

70-luku: kirkkaita ristiriitaisia värejä ja voimakkaita muotoja. Niistä oli 70-luku tehty. Kirkkaita värejä ja muotoja löytyi niin muodista, kuin kodin sisustuksestakin ja suomalaiset olivat rohkeita pukeutumaan ja sisustamaan 1970-luvulla. Pentik 1970-luvun yksi tunnetuimpia muotoilijoita oli Anu Pentik ja hänen alkuaijoilleen tyyppillistä designia olivat epämuodostuneet erilaiset keramiikkaesineet. Anu ja Topi Pentikäinen muuttivat 1969 Posiolle omakotitaloon, jonka kellariin rakennettiin savipaja ja uuni. Siellä syntyivät Anu Pentikäisen ensimmäiset menestystuotteet, kaamoskivet. Kaamoskivi kynttiläjalka Anu Pentikin kynttilänjalka Pentikin kasviaiheinen kynttilänjalka Aarikka Aarikka alkoi 70-luvulla panostaa sisustustuotteisiin, joille oli kaupungistumisen myötä kysyntää. Menestystuotteisiksi nousivat pellistä tehdyt värikkäät säilytyspurkit, lautaset ja tarjottimet. Valikoimaan kuului myös puusta valmistetut tarjoilutuotteet. Aarikka peltituotteet

Tekstiilimateriaalit ja vesijalanjälki

Päätin kirjoittaa koulutehtävän innoittamana kiinnostavia faktoja tekstiilimateriaaleista ja niiden vesijalanjäljistä. Sain koulutehtäväksi tehdä esitelmän viskoosista ja siihen tietoa etsiessä törmäsin tietoihin vesijalanjäljistä ja materiaalien valmistusprosesseista. Eipä ole tullut ennen edes ajatelleeksi kuinka paljon yhden vaatekappaleen valmistukseen käytetään vettä. Kirjoitan pintaraapaisun muutamasta eri materiaalista ja niiden valmistuksesta. Mitä on puuvilla ja mistä se tulee? Puuvilla on luonnonkuitu, jota viljellään Kiinassa, Yhdysvalloissa, Intiassa, Pakistanissa, Uzbekistanissa, Turkissa, Australiassa ja Egyptissä. Sana "luonnonkuitu" voi herättää mielikuvaa ekologisesta materiaalista, mutta todellisuus on aivan toista. Puuvilla kasvatetaan pelloilla ja sen valmistukseen käytetään paljon vettä ja kemikaaleja valmistuksen eri vaiheissa. Puuvillaa tuotetaan  2,4 MILJARDIA kiloa vuodessa.  Puuvillan tuottamiseen kuluu ihan älytön määrä vettä! Yhden pu

Muotoilun vuosikymmenet #1940-luku 2/7

Postaus on jatkoa koulutehtävään muotoilun vuosikymmenistä ja kirjoitan 1940-luvun kodista ja sisustuksesta. 1940-luvulla vallitsi asuntopula sotavuosien takia. Tuolloin asunnoista pyrittiin tekemään erittäin kompakteja niin että mahdollisimman  monta ihmistä mahtuisi asumaan mahdollisimman mukavasti pienessä asunnossa. Rintamamiestalot yleistyivät 1940-luvulla, koska ne pystyttiin rakentamaan itse melko edullisista raaka-aineista. Lautarakenne korvasi tuolloin perinteisen hirsirungon. Yleisin talomalli oli puolitoistakerroksinen harjakattoinen talo, jonka ullakkotilaan oli mahdollisuus rakentaa lisää asuintilaa. Tyyppitalot olivat talomalleja, joita varten oli olemassa valmiit piirrustukset. Nämä suunnitelmat olivat kaikkien rakentajien käytettävissä. Suunnitelmat sisälsivät yleensä yksinkertaisen työselityksen ja ainemenekkilaskelman piirrustusten lisäksi. Tyyppitalomalli kuvan lähde: Sisustus oli tuolloin käytännönläheistä ja melko yksinkertaista aiempiin vuosiin nähden.